Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

GEOA72

Vårt klimat - förr, nu och i framtiden, 15 hp

TV, tidningar, Hollywoodfilmer och politiska agendor gör klart att den pågående klimatförändringen är här för att stanna. Men vad är klimat för något, varför förändras det, hur har det varierat och hur kommer det att skifta i framtiden? Hur starka är bevisen för att vi har förändrat klimatet genom förbränning av fossila bränslen och ödeläggelse av landskap? Med vilken säkerhet kan vi förutsäga klimatet för de kommande 100 åren? Kan så många olika nationer med avvikande samhällsuppbyggnader och politiska idéer verkligen gemensamt hantera det globala klimatsystemet? Få lärda kan svara på dessa frågor, men många försöker. Detta och många andra intressanta frågor kommer vi att ta upp på höstens nya kvällskurs.

Vi kommer att behandla hur klimatet har förändrats i det långa geologiska tidsperspektivet och orsakerna till dessa förändringar. De senaste årmiljonernas variationer med tyngdpunkt på den senaste istiden och vår nuvarande värmetid och orsakerna till dessa förändringar är andra centrala delar i kursen. Vi lägger stor vikt vid hur klimatet förändrats under de senaste årtusendena och århundradena. Du kommer att få kunskap om hur geologer rekonstruerar klimatförändringar utifrån fysisk, kemisk och biologisk bevisning som bevarats i berg, sediment och torv. Du kommer att lära dig att klimatet på Jorden aldrig varit stabilt utan att det har varierat med förändringar i t ex kontinenternas positioner, oceanströmmarnas styrka, atmosfärens sammansättning och instrålningen från solen. Vi kommer också att behandla framtida klimatscenarier och de modeller som ligger bakom dessa beräkningar.

Förutom föreläsningar kommer vi att i fält få stifta bekantskap med olika geologiska arkiv och hur man kan använda dessa för att studera hur klimatet förändrats i såväl mycket långa som korta tidsrymder.

Översiktigt schema

Kursen hålls i Lund. Den består av 12 föreläsningstillfällen, 1 exkursion och ett "Klimatforum".

Föreläsningarna hålls på torsdagar klockan 19 - 21 med start den 11 september. Ingen föreläsning hålls under höstlovet. Sista föreläsningstillfälle (dvs Klimatforum) är den 11 december. Exkursioner äger rum på ett söndag i slutet av september mellan kl 9 och 16.

Anmälan

Efter sista ansökningsdatum och fram till kursstart kan du göra en sen anmälan via www.antagning.se.

Behörighet

Kursen riktar sig till alla som är intresserade av vårt klimat och ligger på en nivå som gör att såväl humanister och samhällsvetare som naturvetare och teknologer skall kunna tillgodogöra sig innehållet. För deltagande krävs grundläggande behörighet.

ansökan

Kurstid: HT, kvartsfart, kvällstid
Behörighetskrav: Grundläggande
Utbildningsnivå: Grundnivå

Ansök hos www.antagning.se

 

Studievägledare

Karl Ljung
studievagledare [at] geol [dot] lu [dot] se (studievagledare[at]geol[dot]lu[dot]se)

kursansvarig

GEOA72-1

GEOA72-2

GEOA72-

GEOA72-4